Bullkrans med kardemumma, mandelmassa och choklad 1
Här kommer ett enkelt recept på en fantastisk bullkrans fylld med kardemumma, mandelmassa och choklad! Kransen är inte bara vacker utan också oemotståndligt god!
Ingredienser
Receptet är beräknat för 1 st
-
Deg
- 50 g Smör
- 2 dl Mjölk
- 50 g Jäst
- 1 msk Socker
- 2 Ägg
- 2 tsk Stött Kardemumma
- 2 tsk Salt
- 200 g Fullkorns Vetemjöl
- 300 g Vetemjöl
-
Fyllning
- 75 g Mandlar
- 150 g rumstempererat Smör
- 75 g Socker
-
Dekoration
- 1 Äggula till pensling
- Florsocker
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Deg
- Smält smöret och värm mjölken i samma kastrull tills det är fingervarmt.
- Häll i en skål och lös upp jästen i blandningen.
- Tillsätt socker, ägg, kardemumma och salt.
- Knåda in fullkornsmjölet i vätskan först, tillsätt sedan det vanliga vetemjölet lite i taget.
Knåda tills degen är smidig och låt den jäsa på en varm plats i ca. 1 timme.
Fyllning
- Hacka mandlar och choklad och riv mandelmassan grovt.
- Rör ihop socker, mandelmassa, mandlar och choklad till en kräm.
Kransbindning
- Dela degen i tre lika stora bitar och kavla ut dem till runda cirklar med en diameter på ca. 30 cm.
- Lägg en av degcirklarna på en bit bakplåtspapper.
- Bred ut hälften av fyllningen på degen och lägg en degcirkel över den.
- Bred ut resten av fyllningen på den övre degcirkeln och lägg nu den sista cirkeln ovanpå.
- Placera ett glas med en diameter på ca. 5 cm i mitten av degen. (Det ska inte gå igenom degen.)
- Skär från glaset ut till kanten av degen. Gör så hela vägen runt, som om du skulle skära kakan i bitar. (Du bör ha sexton stycken totalt).
- Vrid ihop degbitarna två åt gången. Först en bit vriden till höger, sedan en bit vriden till vänster.
- Kläm ihop ändarna på degbitarna två och två så att du får en vacker krans.
- Låt jäsa igen i ca. 30 minuter
- Sätt på ugnen på 180°C varmluft.
- Pensla bullkransen med äggula och grädda i ca. 20 minuter tills kransen är gyllene.
- Låt svalna.
Dekoration
- Sikta florsocker på kransen innan servering.
Tips
Fullkornsmjöl är ljust i färgen och mild i smaken. Mjölet passar särskilt bra till jästdeg om du vill tillsätta lite fullkorn och samtidigt behålla känslan av en lätt, luftig och lätt deg.