Svårighetsgrad
Arbetstid
45 minuter
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
2,75 timmar
Betygsätt detta recept

5 av 5 stjärnor baserat på 1 recension

Bullkrans med kardemumma, mandelmassa och choklad 1

Här kommer ett enkelt recept på en fantastisk bullkrans fylld med kardemumma, mandelmassa och choklad! Kransen är inte bara vacker utan också oemotståndligt god!

Ingredienser

Receptet är beräknat för 1 st

  • Deg

  • 50 g Smör
  • 2 dl Mjölk
  • 50 g Jäst
  • 1 msk Socker
  • 2 Ägg
  • 2 tsk Stött Kardemumma
  • 2 tsk Salt
  • 200 g Fullkorns Vetemjöl
  • 300 g Vetemjöl
  • Fyllning

  • 75 g Mandlar
  • 150 g rumstempererat Smör
  • 75 g Socker
  • Dekoration

  • 1 Äggula till pensling
  • Florsocker

Så här gör du

Håll skärmen tänd

Deg

  1. Smält smöret och värm mjölken i samma kastrull tills det är fingervarmt.
  2. Häll i en skål och lös upp jästen i blandningen.
  3. Tillsätt socker, ägg, kardemumma och salt.
  4. Knåda in fullkornsmjölet i vätskan först, tillsätt sedan det vanliga vetemjölet lite i taget.
    Knåda tills degen är smidig och låt den jäsa på en varm plats i ca. 1 timme.

Fyllning

  1. Hacka mandlar och choklad och riv mandelmassan grovt.
  2. Rör ihop socker, mandelmassa, mandlar och choklad till en kräm.

Kransbindning

  1. Dela degen i tre lika stora bitar och kavla ut dem till runda cirklar med en diameter på ca. 30 cm.
  2. Lägg en av degcirklarna på en bit bakplåtspapper.
  3. Bred ut hälften av fyllningen på degen och lägg en degcirkel över den.
  4. Bred ut resten av fyllningen på den övre degcirkeln och lägg nu den sista cirkeln ovanpå.
  5. Placera ett glas med en diameter på ca. 5 cm i mitten av degen. (Det ska inte gå igenom degen.)
  6. Skär från glaset ut till kanten av degen. Gör så hela vägen runt, som om du skulle skära kakan i bitar. (Du bör ha sexton stycken totalt).
  7. Vrid ihop degbitarna två åt gången. Först en bit vriden till höger, sedan en bit vriden till vänster.
  8. Kläm ihop ändarna på degbitarna två och två så att du får en vacker krans.
  9. Låt jäsa igen i ca. 30 minuter
  10. Sätt på ugnen på 180°C varmluft.
  11. Pensla bullkransen med äggula och grädda i ca. 20 minuter tills kransen är gyllene.
  12. Låt svalna.

Dekoration

  1. Sikta florsocker på kransen innan servering.

Tips

Fullkornsmjöl är ljust i färgen och mild i smaken. Mjölet passar särskilt bra till jästdeg om du vill tillsätta lite fullkorn och samtidigt behålla känslan av en lätt, luftig och lätt deg.

Produkter i receptet