Svårighetsgrad
Arbetstid
30 minuter
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
2 timmar
Betygsätt detta recept

4 av 5 stjärnor baserat på 4 recensioner

Vetekrans med mandelmassa, äpple och nötter 2

Den här vetekransen är helt underbar med en härlig kombination av mandelmassa, äpplen och nötter. Toppa eventuellt kransen med lite glass och njut av den varm tillsammans med en kopp kaffe.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 2 st

  • Deg

  • 25 g Jäst
  • 2,50 dl Mjölk
  • 1 tsk Kardemumma, stött
  • 0,50 tsk Salt
  • 75 g Socker
  • 1 st Ägg
  • 75 g Smör
  • 500 g Vetemjöl ca.
  • Fyllning

  • 75 g Smör
  • 75 g Socker
  • 1,50 st Äpplen skuret i små tärningar
  • 75 g Hasselnötsflingor
  • Garnering

  • 1 st Ägg till pensling
  • 50 g Hasselnötsflingor
  • 0,50 dl Pärlsocker

Så här gör du

Håll skärmen tänd
  1. Rör ut jästen i fingervarm mjölk. Tillsätt kardemumma, salt, socker och ägg och blanda väl.
  2. Smula ner smöret i hälften av mjölet och rör ner det i jästblandningen.
  3. Tillsätt resten av mjölet lite i taget och knåda degen tills den är mjuk och smidig.
    Låt degen vila under duk i 45 min.
  4. Ta upp degen och dela den i två(så du får två kransar), kavla ut dem till stora fyrkanter ca. 30*35 cm.
  5. Rör ihop smör, socker och mandelmassa till en kräm och bred ut på degarna. Strö över äppeltärningar och nötter och rulla ihop.
  6. Forma rullarna till två kransar och skiva dem nästan helt igenom, men så att kransarna fortfarande hänger ihop i botten. Vrid växelvis skivorna inåt mot mitten och utåt.
  7. Pensla med uppvispat ägg och strö kransarna med en blandning av hasselnötsflingor och pärlsocker.
  8. Låt jäsa i ca. 45 min. tills den blivit till dubbel storlek och grädda i ca. 20 minuter i 200°C tills den fått fin färg.
  9. Låt svalna något innan servering.

Tips

Kransarna går bra att frysas. Prova också att smaksätta fyllningen med lite kanel.

Produkter i receptet