Lussebullar med mandelmassefyllning 30
En lussebulle blir sååå mycket godare med fyllning! Våra goda lussebullar med mandelmassefyllning är en härligt saftig variant, fylld med krämig ODENSE mandelmassa som gör varje tugga extra mjuk och smakrik. Den gyllengula saffransdegen får en underbar sötma och textur tack vare fyllningen, och bullarna blir både saftiga och lyxiga. Perfekta att njuta av i vintermörkret, gärna tillsammans med en kopp varm glögg eller kaffe.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 30 st
-
Deg
- 5 dl Mjölk
- 2 pkt Saffran
- 1 pkt Jäst för söta degar
- 200 g Smör
- 2 dl Socker
- 1 tsk Salt
- 13 dl Vetemjöl
-
Fyllning
- 150 g rumstempererat Smör
- 2 Apelsiner
-
Pensling
- 1 Ägg
- Russin
Så här gör du
Håll skärmen tänd
- Häll mjölken i en kastrull tillsammans med saffran. Värm till fingervarmt.
- Smula sönder jästen i en degbunke. Häll i den varma mjölken och rör ut jästen.
- Skär smöret i mindre bitar och rör i. Blanda i socker och salt. Blanda i mjölet men ta lite i taget och blanda degen i ca 10 minuter. Lägg över en duk och jäs i 30 minuter.
- Gör undertiden fyllningen. Lägg smör i en skål. Riv i mandelmassa och zest från apelsin. Blanda samman till en jämn fyllning.
- Sätt ugnen på 250°.
- Lägg degen på en bänk och knåda lätt. Dela i två delar.
- Kavla ut degen till ca 30x40 cm.
- Bred på ett jämnt lager med fyllning.
- Skär i 4 cm tjocka remsor. Vik ihop lätt på mitten.
- Skär i ca 12 cm bitar. Tvinna lätt och rulla ihop till en lussekatt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa i 30 minuter.
- Vispa lätt upp ägget och pensla bullarna.
- Tryck ner russin i alla bullar.
- Grädda bullarna i ca 6 minuter.
Tips
Du hittar fler av julens goda recept här.