Dansk äppelkaka 6
Här har du ett recept på en klassisk dansk äppelkaka, som bara tar 45 minuter att göra! Kombinationen av de syrliga äpplena tillsammans med världens godaste crumble med mandelmassa. Servera äppelkakan med lättvispad grädde.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 6 personer
-
Äppelkompott
- 1 dl Vatten
- 1 st Vaniljstång (fröna)
- 1 st Kanelstång
- 2 st Stjärnanis (kan uteslutas)
- 150 g Socker
- 8 st Äpplen
-
Crumble
- 150 g Rörsocker
- 150 g Vetemjöl
- 75 g Smör
-
Topping
- 4 dl Vispgrädde
Så här gör du
Håll skärmen tänd
- Skala äpplena och skär i tärningar. Skär vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda fröna med lite socker.
- Koka äpplena mjuka med vatten, socker, vanilj, kanelstång och stjärnanis. När äpplena har blivit mjuka, låt kompotten svalna tills den ska användas.
- Blanda mandelmassa, rörsocker, vetemjöl och smör till en smuldeg. Bred ut blandningen på en bakplåt med bakplåtspapper och grädda i 200° C i 8-10 minuter, tills den fått färg. Låt crumblen svalna.
- Lägg ett lager äppelkompott i botten av en skål, strö sedan över ett rejält crumble. Upprepa lagren efter hur många lager du vill ha i din äppelkaka. Tänk dock på att spara lite crumble till dekoration.
- Vispa grädden och bred ovanpå kakan (För en mer dekorativ look kan du lägga vispad grädde i spritspåse och spraya små toppar ovanpå äppelkakan).
- Vänd till sist lite av crumble i bronspulver och strö ovanpå den vispade grädden.