Smulpaj med äppelkompott och mandelmassa 6
En klassiker som vi älskar och aldrig tröttnar på - Vi pratar såklart om smulpajen! Här med en äppelkompott och en crumble av mandelmassa på toppen som blir en oemotståndlig kombination!
Ingredienser
Receptet är beräknat för 6 personer
-
Äppelkompott
- 1 000 g Äpplen
- 1 Vaniljstång
- 150 g Socker
- 1 dl Vatten
- 1 Kanelstång
-
Smuldeg
- 150 g Rörsocker
- 150 g Vetemjöl
- 75 g Smör
-
Topping
- 3 dl Vispgrädde
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Äppelkompott
- Skala äpplena, ta bort kärnhuset och skär äpplena i grova tärningar.
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i lite av sockret som då blir till ett vaniljsocker.
- Lägg äpplena, vaniljsockret, vaniljstången, vattnet och kanelstången i en kastrull och koka äpplena tills de är mjuka.
- Tillsätt resten av sockret och koka ytterligare några minuter på låg värme.
- Ta bort äppelkompotten från värmen och ta bort vaniljstången. Låt svalna.
- Sätt ugnen på 200°C
Smuldeg
- Riv mandelmassan grovt och lägg den i en skål med rörsocker, vetemjöl och smör.
- Knåda till en smulig deg och bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Grädda i ca. 10 minuter tills den fått färg. Titta till och rör i smuldegen så det inte bränns. Låt svalna.
Servering
- Vispa grädden.
- Varva äppelkompott och smuldeg i skålar, avsluta med vispad grädde på toppen.
Tips
Smuldegen av mandelmassan kan göras i god tid i förväg. Om den förvaras i en behållare med lock håller den sig bra i några dagar.