Äppelpaj med maräng och skogssyra 10
Här har du ett recept på de godaste portionerade äppelpajerna, som inte bara är fantastiskt vackra, utan också smakar himmelskt. Med en vacker mazarinbotten, hemgjord äppelkompott och toppad med maräng kan man knappast motstå. Pajen kan portioneras enligt receptets anvisningar, eller göras som en stor paj. Se bildgalleriet för inspiration. Garnera med syra och servera varm.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 10 personer
-
Botten
- 125 g Smör
- 75 g Socker
- 1 st Äggula
- 200 g Vetemjöl
-
Mazarinmassa
- 50 g Socker
- 50 g Smör
- 1 st Ägg
-
Äpplesylt
- 300 g Äpplen
- 0,50 dl Vatten
- 100 g Socker
- Vaniljpulver
-
Maräng
- 2 st Äggvita
- 100 g Socker
-
Dekoration
- 1 Ängssyra
Så här gör du
Håll skärmen tänd
- Pajbotten: Blanda mjöl och socker. Smula ner smöret i degen och kombinera degen med äggulan. Kyl degen i ca. 30 minuter.
- Mazarinmassa: Blanda marsipan och socker väl. Tillsätt smöret lite i taget och tillsätt sedan ägget.
- Äppelsylt: Skala äpplena och skär dem i bitar innan du lägger dem i en kastrull med vatten, socker och vaniljsocker. Låt äpplena stå och puttra tills de fått en bra sylt/kompottkonsistens.
- Vispa äggvitorna med 50 g socker tills det blir hårt, tillsätt sedan 50 g socker och vispa igen tills marängen är stel.
- Kavla ut pajdegen i lagom stora formar (ca 6 cm i diameter). Fyll sedan tårtorna med mazarinmassa och grädda i 180°C. för ca. 20 minuter
- Fyll mazarinkakorna med äppelmarmelad, och dekorera kakorna med maräng (lägg eventuellt marängen i spritspåse med tyll).
- Har du en gasolbrännare ser det dekorativt ut att bränna marängen lite för att ge den fin färg (det går även att göra i ugnen på 250°C i några minuter). Garnera på slutet med syra på toppen