Nougat- och mandeltårta 6
En lättbakad, glutenfri tårta med mandelbotten, chokladtryffel, krämig nougatfrosting och rostad
mandelmassa.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 6 personer
-
Botten
- 0,75 dl Potatismjöl
- 3 Ägg
-
Chokladtryffel
- 1,50 dl Vispgrädde
-
Nougatkräm
- 250 g Mascarpone
-
Rostad mandelmassa
Så här gör du
Botten:
1. Klä en springform, ca 20 cm, med bakplåtspapper i botten och längs insidan av kanterna.
2. Sätt ugnen på 200 grader och ställ in ett galler i mitten av ugnen.
3. Riv mandelmassan grovt, lägg undan ca 20 g till topping.
4. Vispa mandelmassa, potatismjöl och ägg till en smet, häll i formen och jämna till.
5. Grädda i ca 20 minuter eller tills botten rest sig i mitten. Ta ut och använd baksidan av en sked för att försiktigt pressa ner och jämna till botten.
Chokladtryffel:
6. Häll chokladknapparna i en mikrotålig skål tillsammans med grädde.
7. Smält i mikro på låg temperatur under korta intervaller, rör om emellanåt, tills du har en slät chokladkräm.
8. Häll chokladen ovanpå botten, jämna till och ställ in i kylen för att stelna, 1-2 timmar.
Nougatkräm:
9. Dela och vispa nougaten krämig.
10. Tillsätt Mascarponeosten och vispa till en fluffig kräm.
11. Bred ut krämen jämnt ovanpå chokladtryffeln, ställ i kylen en timme.
Rostad mandel:
12. Rosta den rivna mandelmassan i en torr stekpanna på medelvärme tills den fått färg. Rör om då & då.
13. Toppa tårtan med mandelmassan och ev flingsalt. Servera gärna med syrliga bär.