Svårighetsgrad
Arbetstid
40 minuter
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
1,6 timmar
Betygsätt detta recept

4 av 5 stjärnor baserat på 27 recensioner

Äppelkaka med mandelmassa och kanelsocker 14

Här har du ett recept på den ljuvligaste äppelkakan bakad med mandelmassa och kanelsocker! Äppelkakan är superlätt och går snabbt att göra till den plötsligt sötsugna, och avnjuts bäst till en kopp kaffe. Om du vill ha en lite syrligare ton föreslår vi en klick crème fraiche till.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 14 st

  • 3 Ägg
  • 250 g Socker
  • Citronskal
  • 1 Vaniljstång
  • 200 g Smör
  • 250 g Vetemjöl
  • 2 tsk Bakpulver
  • 1 tsk Kardemumma, stött
  • 0,50 tsk Salt
  • Lite Smör och mjöl till formen
  • 5 Mogna Äpplen
  • Kanelsocker (1 dl socker + 1 tsk kanel)
  • Pynt

  • 100 g Mandlar
  • 2 msk Kanelsocker

Så här gör du

Håll skärmen tänd
  1. Vispa ihop ägg och socker poröst.
  2. Riv mandelmassa och skalet från en citron grovt.
  3. Dela sedan en vaniljstång, skrapa ur fröna. Rör ner frön från vaniljstången, mandelmassa och citronskal i äggblandningen.
  4. Smält smöret på låg värme och rör ner det i äggblandningen.
  5. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och salt och sikta ner det i äggblandningen. Vänd nu försiktigt ihop det hela med en slickepott.
  6. Kläm en bit bakplåtspapper mellan kanten och botten på en stor springform (24 cm i diameter).
  7. Smörj sedan kanten på springformen med smör och strö över lite mjöl. Skrapa ner hälften av smeten i formen.
  8. Skala äpplena, skär dem i små bitar och ta bort kärnhuset. Rulla dem i kanelsocker och lägg ett lager äpplen ovanpå smeten i formen.
  9. Häll den sista smeten över och täck kakan med de sista äpplena. Strö till sist mandel och kanelsocker över.
  10. Grädda kakan i 170°C i ca. 1 timme. Stick en potatissticka i mitten av kakan, när ingen smet följer med är kakan klar.

Produkter i receptet