Svårighetsgrad
Arbetstid
1 timmar
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
2 timmar
Betygsätt detta recept

5 av 5 stjärnor baserat på 1 recension

Björnbärspaj med bränd maräng 8

Här får du ett recept på små fina personliga pajer som innehåller en söt björnbärskompott och som toppas med vackert bränd maräng i mitten. Smördegen med mandelmassan är lätt att kavla ut och både pajbotten och björnbärskompott går att förbereda i förväg, så går det desto lättare att montera precis innan de ska serveras.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 8 st

  • Mördeg med mandelmassa

  • 15 g Vetemjöl
  • 50 g Florsocker
  • 100 g rumstempererat Smör
  • 1 Äggula
  • Björnbärskompott

  • 500 g Björnbär
  • 175 g Socker
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • Maräng

  • 2 Äggvitor
  • 1 tsk Citronsaft
  • 100 g Socker

Så här gör du

Håll skärmen tänd

Mördeg med mandelmassa

  1. Blanda vetemjöl, florsocker och finriven mandelmassa i en skål.
  2. Smula ner smöret och samla sedan snabbt ihop degen med äggulan. Om degen är för kladdig, tillsätt lite mer mjöl.
  3. Slå in degen i plastfolie och kyl i minst 30 minuter, så degen blir lätt att jobba med.
  4. Smöra 8 små pajformar.
  5. Kavla ut degen på mjölat bord, tänk ca. 3 mm tjocklek. Tryck ut degen i 8 stycken bitar – använd en kakform eller ett glas som passar storleken på dina formar.
  6. Fördela försiktigt ut bitarna i de smorda pajformarna. Du kan självklart också välja att göra pajskalet i en stor, smord pajform.
  7. Grädda pajskalen i ugnen i 200°C i 10 minuter tills de fått färg. Stäng av värmen och låt dem grädda på eftervärmen i ytterligare 5 minuter. Låt svalna på galler.

Björnbärskompott

  1. Skölj och rensa björnbären och lägg dem i en kastrull tillsammans med sockret och vaniljsockret och låt koka ihop 15 minuter till en kompott. Smaka eventuellt av kompotten med mer socker, men kom ihåg att den kan ha lite syra, då marängen också är söt.
  2. Låt svalna. Sila bort lite av överflödig vätska.

Maräng

  1. Vispa äggvitorna hårda med citronsaften. Tillsätt sockret gradvis och vispa tills det blir fluffig maräng.

Servering

  1. Fyll pajskalen med bärkompott.
  2. Fyll en spritspåse med maräng och dekorera pajerna.
  3. Bränn marängen med en gasbrännare.

Produkter i receptet