Cheesecake med vit chokladganache och passionsfrukt 12
Vad sägs om denna cheesecake bakad med krispiga kexbottnar gjorda på mandel som sedan toppas med vit chokladganache, cream cheese och passionsfrukt? Det här är en underbar cheesecake som tar lite tid att göra men som är väl värt besväret. Om du inte gillar passionsfrukt kan du alltid byta ut den mot valfri fruktsirap.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 12 st
-
Vit chokladganache
- 3 blade Gelatin
- 3,75 dl Vispgrädde
- 2 tsk Vaniljsocker
-
Krispig kexbotten
- 200 g Digestivekex
- 50 g Mandlar
- 150 g Smör
- Smör till formarna
-
Färskostkräm
- 2 blad Gelatin
- 200 g Gräddost naturell
- 0,50 dl Creme Fraiche 38%
- 40 g Florsocker
- 1,50 dl Vispgrädde
- 1 dl Passionsfrukt sirap
-
Passionsfruktsgelé
- 2 blad Gelatin
- 1 dl Passionsfrukt sirap
-
Dekoration
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Vit chokladganache
- Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i 10 min. Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädde och vaniljsocker i en liten kastrull.
- Häll den varma grädden över chokladen och rör i mitten av skålen med en slickepott.
- Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i chokladblandningen.
- Täck hela skålen med plastfolie för att undvika kondens. Förvara i kylskåp i ca. 4 timmar tills den börjat tjockna.
Kexbotten
- Mixa kex och mandlar i en matberedare tills finfördelat.
- Lägg blandningen tillsammans med grovriven mandelmassa i en skål.
- Smält smöret och häll över den krossade kexblandningen.
- Smöra 12 tårtringar (ca. 8 cm i diameter) och placera ut dem på en plåt som får plats i kylskåpet, på bakplåtspapper.
- Lägg plastfolie på insidan av varje tårtring.
- Bred ut kexblandningen i botten av formarna och tryck till ordentligt.
- Kyl bottnarna i ca. 3 h.
Vit chokladganache
- Ta ut chokladkrämen ur kylskåpet och vispa tills den är slät och glansig.
- Toppa bottnarna med chokladganachen och kyl kakorna i minst 4 h.
Färskostfyllning
- Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i ca. 10 min.
- Vispa färskosten, creme fraiche och siktat florsocker tills den blir slät. Vispa grädden.
- Värm passionsfruktssirap i en kastrull på mycket låg värme.
- Krama vattnet ur gelatinbladen och smält ner i vattnet som blir kvar av den varma passionsfruktssirapen.
- Blanda ner den vispade grädden lite i taget och till sist färskostkrämen.
- Fördela ut färskostfyllningen på kakorna och kyl dem i minst 3 h.
Passionsfruktsgelé
- Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i ca. 10 min
- Värm passionsfruktsirap i en liten kastrull tills den är fingervarm. Lös upp gelatinbladen i sirapen.
- Häll fruktjuicen över kakorna och ställ dem i kylskåpet tills juicen har stelnat till en gelé.
Servering
- Lösgör försiktigt kakorna från formarna och plastfolie.
- Garnera med ODENSE Pastellpärlor och ODENSE Guldpulver
Tips
- Börja med chokladganachen då den ska kylas i fyra timmar.
- Istället för flera små kan du även göra en stor cheesecake. Använd isåfall en springform med lös botten, ca 24 cm i diameter.