Maffig chokladmoussetårta 10
En riktig festtårta som är överraskande enkel att göra.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 10 st
-
Tårtbotten
- 2 Ägg
- 1 dl Socker
- 1 dl Vetemjöl
- 1 dl
- 1 tsk Salt
- 1,50 tsk Bakpulver
- 100 g smält Smör
-
Mousse
- 2 st Gelatin blad
- 5 dl Vispgrädde
- 2 Äggulor
- Lite kallt Vatten
-
Chokladganach
- 1 dl Vispgrädde
- 1 msk Smör
-
Dekoration
- 0,75 dl Pistagenötter
-
Så här gör du
Håll skärmen tänd
-
Sätt ugnen på 200°.
-
Vispa ägg och socker poröst. Rör ned mjöl, kakao, salt och bakpulver.
-
Riv mandelmassan och rör ned den tillsammans med smält smör och mjölk.
-
Lägg bakplåtspapper i botten på en bakform med löstagbara kanter.
-
Häll ned smeten och grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter.
-
Ta ut och låt svalna.
-
Smält chokladen över ett vattenbad.
-
ägg gelatinbladen i en skål och täck dem med kallt vatten.
-
Häll ½ dl vispgrädde i en kastrull, krama vattnet ur gelatinbladen och lägg ner dem i grädden. Värm tills gelatinet smälter. Låt svalna.
-
Vispa resten av grädden, men inte för hårt.
-
Rör i äggulor, smält choklad och till sist gelatinblandningen.
-
Häll moussen över tårtbottnen och ställ kallt i minst två timmar. Moussen ska kännas fast, men ändå lite fluffig.
-
Hacka chokladen i bitar och låt den smälta tillsammans med grädde och smör.
-
Låt chokladganachen svalna lite innan du brer ut den på toppen av tårtan.
-
Ställ tårtan kallt.
-
Bryt flarnen av chokladbräck i lagom stora bitar och stick ner dem i tårtan
-
Kavla ut fondanten till ett tunt band. Lägg på en bit spets och kavla fram ett vackert mönster i fondantbandet. Ta bort spetsen och skär till kanterna.
-
Fäst bandet runt tårtan strax innan den ska serveras. Vill du göra bandet klart tidigare kan du slå in det i plastfolie så länge.
Tips
Om du klär insidan av bakformen med chokladfolie (styv plastfilm som t ex finns att köpa i bakbutiker på webben)
innan du häller i moussen blir tårtans kanter extra fina.