Svårighetsgrad
Arbetstid
1 timmar
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
3 timmar
Betygsätt detta recept

0 av 5 stjärnor baserat på 0 recensioner

Maffig chokladmoussetårta 10

En riktig festtårta som är överraskande enkel att göra.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 10 st

Så här gör du

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Vispa ägg och socker poröst. Rör ned mjöl, kakao, salt och bakpulver.
  3. Riv mandelmassan och rör ned den tillsammans med smält smör och mjölk.
  4. Lägg bakplåtspapper i botten på en bakform med löstagbara kanter.
  5. Häll ned smeten och grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Smält chokladen över ett vattenbad.
  8. ägg gelatinbladen i en skål och täck dem med kallt vatten.
  9. Häll ½ dl vispgrädde i en kastrull, krama vattnet ur gelatinbladen och lägg ner dem i grädden. Värm tills gelatinet smälter. Låt svalna.
  10. Vispa resten av grädden, men inte för hårt.
  11. Rör i äggulor, smält choklad och till sist gelatinblandningen.
  12. Häll moussen över tårtbottnen och ställ kallt i minst två timmar. Moussen ska kännas fast, men ändå lite fluffig.
  13. Hacka chokladen i bitar och låt den smälta tillsammans med grädde och smör.
  14. Låt chokladganachen svalna lite innan du brer ut den på toppen av tårtan.
  15. Ställ tårtan kallt.
  16. Bryt flarnen av chokladbräck i lagom stora bitar och stick ner dem i tårtan
  17. Kavla ut fondanten till ett tunt band. Lägg på en bit spets och kavla fram ett vackert mönster i fondantbandet. Ta bort spetsen och skär till kanterna.
  18. Fäst bandet runt tårtan strax innan den ska serveras. Vill du göra bandet klart tidigare kan du slå in det i plastfolie så länge.

Tips

Om du klär insidan av bakformen med chokladfolie (styv plastfilm som t ex finns att köpa i bakbutiker på webben)
innan du häller i moussen blir tårtans kanter extra fina.

Relaterade recept

Produkter i receptet