Choklad & kolakaka 20
Ingredienser
Receptet är beräknat för 20 personer
-
Chokladkaka
- 200 g Smör
- 2 msk
- 250 g Socker
- 1 Vaniljstång
- 4 Ägg
- 250 g Vetemjöl
- 2 tsk Bakpulver
- 1 dl Mjölk
-
Nöt-kola topping
- 100 g Smör
- 175 g Brun farin
- 1 dl Ljus sirap
- 0,50 dl Vispgrädde
- 100 g mandel och Hasselnötsflingor
Så här gör du
Håll skärmen tänd
-
Smält smöret i en kastrull på låg värme, tillsätt hackad choklad och rör tills den är helt smält. Tillsätt kakao och blanda väl.
-
Vispa socker, vaniljkorn och ägg luftigt. Riv ned mandelmassan och vispa igen till en luftig och krämig konsistens.
-
Sikta mjöl och bakpulver över degen och rör samman med mjölk och chokladsmöret.
-
Häll degen i en smord form ca 20x30 cm och baka den i ca 20 minuter i 180° C varmluft.
-
Koka långsamt upp smör, farinsocker, sirap och grädde i en gryta under omrörning. Tag bort grytan från plattan och rör ned hasselnötsflingor och riven mandelmassa. Blanda till sist ned fudge och häll sedan blandningen över kakan i ett jämnt lager.
-
Baka kakan i ytterligare 8-10 minuter i 210° C varmluft, tills toppingen är karamelliserad. Låt svalna i formen innan servering.