Glasstårta på nötbotten 8
Om du vill avsluta middagen på bästa sätt kommer här ett riktigt gott recept på en otrolig glasstårta. Glasstårtan består av en mandel- och hasselnötsbotten toppad med vit chokladparfait och skalade hasselnötter.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 8 personer
-
Mandel- och hasselnötsbotten
- 3 st Äggvita
- 150 g Florsocker
- 75 g Mandlar
- 75 g Hasselnötter
-
Vit chokladparfait
- 1 st Vaniljstång
- 3 msk Socker
- 4 st Pastöriserade äggulor
- 2,50 dl Vispgrädde
- 50 g skalade Hasselnötter
-
Dekoration
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Mandel -och hasselnötsbotten
- Sätt på ugnen på 175 grader.
- Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt strösockret och vispa ytterligare 1 minut.
- Lägg mandel och hasselnötter i en mixer och mixa tills nötterna är grovt hackade.
- Vänd ner nötterna i marängsmeten.
- Klä botten på en springform på ca. 20 cm diameter med bakplåtspapper. Pensla kanten med lite smält smör.
- Bred ut nötmarängen i formen. Knacka den lätt mot bordet och grädda mitt i ugnen i ca. 1 timme. Använder du en större springform måste botten gräddas något kortare tid.
Vit choklad parfait
- Grovhacka de vita chokladknapparna och smält dem i mikron eller över vattenbad.
- Dela vaniljstången, skrapa ur fröna.
- Blanda sockret och vaniljfröna med äggulorna och vispa med en stavmixer i ca. 5 minuter tills smeten blir tjock.
- Rör ner den smälta chokladen.
- Vispa grädden och vänd ner i chokladkrämen.
- Grovhacka de skalade hasselnötterna och vänd ner dem i chokladkrämen.
- Bred ut chokladkrämen ovanpå kakan och ställ in övertäckt i frysen till nästa dag.
Garnera innan servering
- Ta ut kakan ur frysen.
- Tempera chokladen som det står på förpackningen och dekorera kakan.
- Toppa med vad du önskar, exempelvis färska bär eller vackra ätbara blommor.
Tips
Kakan behöver göras i god tid då den måste stå fryst åtminstone ett dygn.