Svårighetsgrad
Arbetstid
1 timmar
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
8 timmar
Betygsätt detta recept

4 av 5 stjärnor baserat på 91 recensioner

Glasstårta på nötbotten 8

Om du vill avsluta middagen på bästa sätt kommer här ett riktigt gott recept på en otrolig glasstårta. Glasstårtan består av en mandel- och hasselnötsbotten toppad med vit chokladparfait och skalade hasselnötter.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 8 personer

Så här gör du

Håll skärmen tänd

Mandel -och hasselnötsbotten

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt strösockret och vispa ytterligare 1 minut.
  3. Lägg mandel och hasselnötter i en mixer och mixa tills nötterna är grovt hackade.
  4. Vänd ner nötterna i marängsmeten.
  5. Klä botten på en springform på ca. 20 cm diameter med bakplåtspapper. Pensla kanten med lite smält smör.
  6. Bred ut nötmarängen i formen. Knacka den lätt mot bordet och grädda mitt i ugnen i ca. 1 timme. Använder du en större springform måste botten gräddas något kortare tid.

Vit choklad parfait

  1. Grovhacka de vita chokladknapparna och smält dem i mikron eller över vattenbad.
  2. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna.
  3. Blanda sockret och vaniljfröna med äggulorna och vispa med en stavmixer i ca. 5 minuter tills smeten blir tjock.
  4. Rör ner den smälta chokladen.
  5. Vispa grädden och vänd ner i chokladkrämen.
  6. Grovhacka de skalade hasselnötterna och vänd ner dem i chokladkrämen.
  7. Bred ut chokladkrämen ovanpå kakan och ställ in övertäckt i frysen till nästa dag.

Garnera innan servering

  1. Ta ut kakan ur frysen.
  2. Tempera chokladen som det står på förpackningen och dekorera kakan.
  3. Toppa med vad du önskar, exempelvis färska bär eller vackra ätbara blommor.

Tips

Kakan behöver göras i god tid då den måste stå fryst åtminstone ett dygn.

Produkter i receptet