Marängtårta med lemon curd 12
Årets påsktårta är som ett riktigt påskägg och gömmer på en massa godsaker. Tre kakbottnar med både choklad och mandelmassa, tillsammans med lemon curd och vispad grädde. Som dekoration bränner du av marängen med en liten gasbrännare.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 12 personer
-
Kakbottnar (3 stk.)
- 225 g mjukt Smör
- 225 g Socker
- 3 stora Ägg
- 225 g Vetemjöl
- 3 tsk Bakpulver
- 2 dl Mjölk
-
Fyllning
- 3 dl Vispgrädde
- 300 g Lemon curd
-
Bränd maräng
- 70 g Pastöriserade äggvitor
- 70 g Socker
- 70 g Florsocker
Så här gör du
Håll skärmen tänd
- Tårtbottnar: Vispa samman smör och socker i en skål.
- Tillsätt äggen ett åt gången.
- Blanda vetemjöl med bakpulver och vänd ner i degen tillsammans med mjölken.
- Riv mandelmassan grovt.
- Vänd ner chokladknapparna i degen tillsammans med mandelmassan.
- Fördela 1/3 av degen i en smord springform ca. 20 cm diameter och baka i 175° grader varmluft i ca. 20 min.
- Ta försiktigt ut kakbottnen ur formen och upprepa med resten av degen tills du har totalt 3 bottnar.
- Vispa grädden. Lägg den ena kakbottnen på ett fat och bred på lemoncurd.
- Toppa försiktigt med hälften av den vispade grädden.
- Lägg på den andra bottnen och toppa med ännu ett lager lemon curd och resten av grädden.
- Lägg på den sista bottnen och täck tårtan med plastfolie.
- Ställ på kylning i minst 3 timmar, gärna över natten..
- Bränd maräng: Vispa äggvitorna tills de stelnar.
- Tillsätt socker och vispa tills det blir ett segt skum.
- Sikta ner florsocker och vispa till en luftig maräng.
- Täck nu tårtan runtom lite "slarvigt" med marängen.
- Bränn av marängen med en liten gasbrännare så att det ser snyggt ut.
- Toppa eventuellt med lite guldpulver och ditt favoritströssel.
Tips
Hitta till alla våra påskrecept.