Marängtårta med lemoncurd 12
Årets påsktårta är som ett riktigt påskägg och gömmer på en massa godsaker. 3 kakbottnar med både choklad och mandelmassa, tillsammans med lemoncurd och vispad grädde. Som dekoration bränner du av marängen med en liten gasbrännare.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 12 personer
-
Kakbottnar (3 stk.)
- 225 g mjukt Smör
- 225 g Socker
- 3 stora Ägg
- 225 g Vetemjöl
- 3 tsk Bakpulver
- 2 dl Mjölk
-
Fyllning
- 3 dl Vispgrädde
- 300 g Lemoncurd
-
Bränd maräng
- 70 g Pastöriserade äggvitor
- 70 g Socker
- 70 g Florsocker
Så här gör du
Håll skärmen tänd
- Tårtbottnar: Vispa samman smör och socker i en skål.
- Tillsätt äggen ett åt gången.
- Blanda vetemjöl med bakpulver och vänd ner i degen tillsammans med mjölken.
- Riv mandelmassan grovt.
- Vänd ner chokladknapparna i degen tillsammans med mandelmassan.
- Fördela 1/3 av degen i en smord springform ca. 20 cm diameter och baka i 175° grader varmluft i ca. 20 min.
- Ta försiktigt ut kakbottnen ur formen och upprepa med resten av degen tills du har totalt 3 bottnar.
- Vispa grädden. Lägg den ena kakbottnen på ett fat och bred på lemoncurd.
- Toppa försiktigt med hälften av den vispade grädden.
- Lägg på den andra bottnen och toppa med ännu ett lager lemoncurd och resten av grädden.
- Lägg på den sista bottnen och täck tårtan med plastfolie.
- Ställ på kylning i minst 3 timmar, gärna över natten..
- Bränd maräng: Vispa äggvitorna tills de stelnar.
- Tillsätt socker och vispa tills det blir ett segt skum.
- Sikta ner florsocker och vispa till en luftig maräng.
- Täck nu tårtan runtom lite "slarvigt" med marängen.
- Bränn av marängen med en liten gasbrännare så att det ser snyggt ut.
- Toppa eventuellt med lite guldpulver och ditt favoritströssel.
Tips
Alla våra påskrecept hittar du här