Nougatpaj med citrussallad och blodapelsinsorbet 8
En läcker skapelse för dig som vill överraska.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 8 personer
-
Mandelmördeg
- 125 g Vetemjöl
- 1 msk Florsocker
- 1 krm Salt
- 100 g Smör
- 1 st Ägg litet
-
Nougatmix
- 1,50 dl Vispgrädde
- 50 g Smör
- 1 st Apelsin riven
- 2 st Apelsiner
- 2 st Lime
- 2 st Blodapelsiner
- 1 st Grapefrukt
- Sorbet blodapelsinsorbet med ingefära eller någon annan syrlig och fräsch sorbet
Så här gör du
Håll skärmen tänd
-
Arbeta samman mjöl, marsipan, smör, socker och salt till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta samman till en deg. Kavla ut degen till ca 3 mm och klä en stor pajform. Ställ i frysen minst 1 timme. Baka i 200°C ca 15 minuter tills du får en gyllenbrun färg.
-
Koka upp grädden med rivet apelsinskal. Lägg i smör och nougat i mindre bitar, slå den heta grädden över, och mixa allt helt slätt. Häll nougatmixen i pajskalet. Ställ kallt tills servering.
-
Skär ut filéer utan skal ur citrusfrukterna till en citrussallad. Servera pajen tillsammans med citrussallad och sorbet.
Tips
Tips på chokladdekoration: smält choklad, stryk ut millimetertunt på en marmor/granitskiva. Precis när chokladen börjar stelna, tag en vass skrapa, håll pekfingret fäst längst ned på bladet, och drag en halvcirkel i chokladen.