Juläpplen med kola och choklad 10
Julens godaste dessert, vi lovar.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 10 st
- 3 dl Vispgrädde
- 3 dl Ljus sirap
- 1 dl Socker
- 1 Nypa Salt
- 1 msk Smör
- 0,50 tsk Vaniljpulver
- 10 Mindre Äpplen , röda och fasta, med stjälk
-
Dekoration
Så här gör du
Håll skärmen tänd
-
Tvätta äpplena och låt dem torka.
-
Häll grädde, sirap, socker, vaniljpulver och salt i en tjockbottnad kastrull.
-
Låt blandningen koka upp. Rör i smör.
-
Låt puttra i ca 25 minuter.
-
Gör ett kultest för att se att kolan är klar. Den ska vara seg.
-
Ta kastrullen från plattan och låt kolasmeten svalna lite. Är den för varm kommer den bara att rinna av äpplena.
-
Doppa äpplena snabbt i kolasmeten. Blir smeten för kall är det svårt att få ett jämnt lager, och då får du värma den försiktigt igen.
-
Ställ de koladoppade äpplena på ett bakplåtspapper och låt stelna.
-
Smält chokladen (var sort för sig) över ett vattenbad.
-
Ringla smält choklad över äpplena med hjälp av en sked. Dekorera med Choko Karamel-kulor medan chokladen fortfarande är mjuk, och när den stelnat pudrar du över guldpulver.
Tips
SÅ GÖR DU ETT KULTEST:
Ta lite kolasmet på en sked. Låt smeten svalna i ett glas med kallt vatten. Kan du sedan rulla smeten till en kula är den klar.