Rocky Road kladdkaka 8
Varför ska man behöva välja mellan kladdkaka och Rocky Road? Här får du allt det goda i Camillas kaka, nämligen en Rocky Road kladdkaka. Perfekt till gottebordet på julafton, men sätter såklart guldkant på vilken dag som helst.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 8 st
-
Kladdkaka
- 300 g Smör
- 4,50 dl Socker
- 2,50 dl Kakao
- 0,50 tsk Salt
- 4 st Ägg
- 2,25 dl Vetemjöl
-
Glasyr
- 15 g Smör (ca 1 msk)
- 1 dl Vispgrädde
-
Dekoration
- 0,50 dl grovhackade jordnötter
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Kladdkaka
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
- Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
- Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten av kakan är vobblig.
- Låt kladdkakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylskåpet i minst 4h, helst över natten.
Glasyr
- Börja med att göra mjölkchokladganachen, då den behöver några timmar på sig att tjockna och bli krämig.
- Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret.
- Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Låt stå i rumstemperatur i 1-2 timmar eller tills den blivit tjock, krämig och bredbar.
- Toppa kladdkakan med glasyren och garnera med rubyknappar, choko karamel och jordnötter.