Saffranskaka 2
Ingredienser
Receptet är beräknat för 2 st
-
Grunddeg
- 4 dl ljummet Vatten
- 1 Kronjäst för söta degar
- 12 dl Vetemjöl special
- 150 g Smör , smältes
- 2 dl Socker
- 2 dl Russin
- 2 g Saffran
- 1,50 tsk Salt
- 1 Ägg till pensling
-
Fyllning
- 2 dl Russin
- 100 g Marsansås
Så här gör du
Håll skärmen tänd
-
Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt övriga ingredienser, blanda i hushållsassistent eller med elvisp med degkrokar, ca 5-6 min. Låt degen jäsa i bunken i rumstemperatur under duk i ca 30 min.
-
Riv Odense Mandelmassa och blanda med russin och Ekströms färdiga marsansås.
-
Dela degen i tre bitar, kavla ut till plattor ca 20 x 20 cm stora. Tryck ut blandningen från steg 2 på plattorna, rulla ihop, lägg på plåt och klipp flikar med en sax, luta saxen ca 45 grader och håll ca 2 cm mellan varje klipp.
-
Låt jäsa i rumstemperatur under duk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 200°C.
-
Vispa upp ägget lätt och pensla längderna, dekorera enligt önskemål med pärlsocker eller mandelflagor. Grädda i 16-18 min på nedersta falsen.