Apelsin- och ingefärskaka 10
En saftig apelsinkaka med mycket smak av julen!
Ingredienser
Receptet är beräknat för 10 st
-
Kaka
- 50 g Smör
- 2 st Ägg
- 1 dl Socker
- 2 dl Vetemjöl
- 1 tsk Bakpulver
- 1,50 tsk Ingefära
- 2 msk blå vallmofrö
- 1 Apelsin , rivet skal (ekologisk)
-
Glasyr
- 4 dl Florsocker
- 1 Äggvita / or
- 2 tsk Apelsinjuice
-
Dekoration
-
- Ätbara silverkulor
- Dekorationssprits
-
Kakform ca 25 x 15 cm
Så här gör du
Håll skärmen tänd
-
Sätt ugnen på 200°.
-
Smält smöret tillsammans med mjölken.
-
Vispa ägg och socker poröst.
-
Riv mandelmassan.
-
Blanda samman mjöl, bakpulver, ingefära och vallmofrön. Riv ner skalet från en apelsin.
-
Häll mjölblandningen i äggröran. Rör ner det smälta smöret och mandelmassan.
-
Smöra och bröa en form med lite skorpmjöl. Häll i kaksmeten och grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter. Ta ut och låt kallna.
-
Vänd formen upp och ner. Lossa kakan från formen och lägg den på ett fat.
-
Häll florsocker, äggvita och apelsinjuice i en bunke och vispa samman med elvisp.
-
Häll över glasyren i en spritspåse och spritsa mönster på kakan.
-
Kavla ut figurmarsipanen eller sockermassan och tryck ut stjärnor med hjälp av en pepparkaksform. Dekorera stjärnorna med silverkulor och fäst dem på kakan.