Svårighetsgrad
Arbetstid
2 timmar
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
2 timmar
Betygsätt detta recept

0 av 5 stjärnor baserat på 0 recensioner

Vallmotårta 12

Innanför detta läckra täcke döljer sig en tårta med choklad, marängsmörkräm och hallon.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 12 st

  • Tårtbotten

  • 4 Ägg
  • 2 dl Socker
  • 1 dl Vetemjöl
  • 0,75 dl Potatismjöl
  • 0,25 dl Kakaopulver
  • 1,50 tsk Bakpulver
  • Marängsmörkräm

  • 3 Äggvita
  • 1,50 dl Socker
  • 175 g Smör
  • 250 g frysta Hallon
  • Smör
  • Ströbröd
  • 1
  • 1
  • 1

Så här gör du

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa två mindre formar med avtagbar kant. Ju mindre formar, desto högre tårta.
  2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda samman mjöl, potatismjöl, kakao och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i det uppvispade ägget. Häll smeten i formarna. Ställ in i ugnen och grädda, ca 40 minuter. Känn med en sticka om de är klara.
  3. Ta ut och låt svalna. Skär bort toppen på tårtbottnarna och dela sedan varje botten i två delar.
  4. Vispa äggvitorna porösa tillsammans med hälften av sockret i en skål som du placerar över ett varmt vattenbad. Använd en elvisp.
  5. Rör ner resten av sockret och fortsätt vispa tills marängsmeten håller 65°. Använd en kökstermometer.
  6. Ta bort skålen från värmen. Vispa i små klickar smör och rör till en jämn kräm.
  7. Smält hallonen och låt dem rinna av i en sil. Placera den första tårtbottnen på ett fat. Bred över hallon och lägg på nästa tårtbotten.
  8. Bred på marängsmörkräm och varva sedan tårtbottnar och marängsmörkräm. Avsluta med ett lager marängsmörkräm som täcker hela tårtan – krämen får fondanten att fästa bättre.
  9. Kavla ut fondanten och täck tårtan. Dra ut fondanten så att du blir av med alla veck och får en jämn tårta.
  10. Rulla en liten kula av den gröna fondanten. Fäst mindre svarta fondantkulor runt den gröna.
  11. Forma sju röda fondantkulor och tryck ut dem till kronblad.
  12. Fäst tre kronblad vid blommans mitt. Lägg folie runt blomman och låt bladen torka lite.
  13. Tryck fast de sista kronbladen och sätt blomman i folie. Justera blombladen.
  14. Rulla ut stjälkar av grön fondant. Forma tre bitar grön fondant till ett blad. Kavla ut det lite lätt.
  15. Fäst stjälkar och blad på tårtan.
  16. Fäst stjälkar och blad på tårtan.
  17. Avsluta med att placera ut blommorna. Använd gärna en tandpetare för att hålla blommorna på plats om du placerar dem på sidan av tårtan.

Tips

Om fondantdelarna du ska fästa på tårtan hunnit torka lite kan du pensla dem med äggvita. Då fäster de bättre. Det finns även ätbart lim som du kan köpa i pysselaffärer.

Relaterade recept

Produkter i receptet