Rabarberpaj med hallon och mandelmassa 6
Det finns många härliga användningsområden för den syrliga, röda stjälken. Vi pratar såklart om rabarber! Dessa små och söta rabarberpajer är verkligen inget undantag, med en knaprig smuldeg, rabarberkompott och mandelmassa på toppen. En otroligt god dessert!
Ingredienser
Receptet är beräknat för 6 st
-
Pajdeg
- 225 g Vetemjöl
- 80 g Socker
- 1 tsk Vaniljsocker
- 125 g Smör
- 1 Ägg
-
Rabarberkompott
- 300 g Rensad Rabarber
- 175 g Socker
- 2 msk Vatten
- 200 g Hallon
-
Garnering
- 1 Ägg till pensling
- Socker
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Pajdeg
- Häll vetemjöl och socker i en skål med vaniljsocker, och smula ner smör.
- Tillsätt ägget och knåda snabbt ihop till en deg.
- Slå in degen i plastfolie och ställ i kylen i ca. 1 timme.
Rabarberkompott
- Skär rabarbern i små bitar och lägg dem i en kastrull med socker och 1-2 msk vatten (om du använder fryst rabarber, tillsätt inte vatten).
- Koka rabarbern på låg värme i ca. 10 minuter.
- Tillsätt hallon och koka kompotten i ytterligare ca. 3 minuter.
- Låt svalna.
Kavla pajdeg
- Sätt på ugnen på 180°C varmluft.
- Kavla ut 2/3 av pajdegen på ett mjölat bord, och skär ut så att degen passar pajformarnas storlek (exempelvis med en diameter 10 cm).
- Tryck ut degen i smorda formar och nagga botten.
- Grädda bottnarna i ca. 12 minuter
Montering
- Riv mandelmassan grovt.
- Strö mandelmassa i pajformarna och sedan på med rabarberkompott.
- Kavla ut resten av degen och skär ut former för lock/dekoration (alternativt kan degen skäras i strimlor och flätas till ett lock).
- Vispa ägg och pensla på pajerna.
- Strö över lite socker och låt pajerna grädda färdigt i ugnen i ca. 15 minuter tills de är gyllene.
Tips
När du vill baka och det inte är säsong kan du använda fryst rabarber och hallon, men tillsätt inte vatten när du kokar.
Om kompotten är väldigt lös, ta bort lite vätska innan du fördelar kompotten i pajerna.