Snötårta 12
Vinterns finaste tårta med smak av kola och lingon.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 12 st
-
Tårtbotten
- 75 g Smör
- 6 st Ägg
- 4 dl Socker
- 5 dl Vetemjöl
- 2 msk pepparkakskrydda
- 1 msk Bakpulver
- 1 dl Gräddfil
-
Saffranskräm
- 3 dl Mjölk
- 2 st Äggulor
- 1 msk Socker
- 1 msk Potatismjöl
- 1 pkt Saffran (0,5 g)
- 1 msk Vaniljsocker
-
Mer fyllning
- 2 dl lingonsylt
- 3 dl Vispgrädde
-
Dekoration
- Florsocker
Så här gör du
Tårtbotten:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Ta en rund form med avtagbara kanter och klä den med bakplåtspapper. Stryk lite smör i formen.
3. Smält smöret.
4. Vispa ägg och socker till en porös smet.
5. Sikta ner mjöl, pepparkakskrydda och bakpulver i smeten.
6. Rör i gräddfilen och det smälta smöret.
7. Häll smeten i formen och grädda i ca 50 minuter, nederst i ugnen.
8. Ta ut och låt svalna. Skär sedan tårtbottnen i tre lager.
Saffranskräm:
9. Häll mjölk, äggulor, socker, potatismjöl och saffran i en kastrull.
10. Låt krämen sjuda under omrörning tills den tjocknar. Rör ner vaniljsocker och låt krämen svalna.
Montering:
11. Bred lingonsylt på den understa tårtbottnen.
12. Lägg på nästa lager tårtbotten och bred på saffranskräm.
13. Lägg på den översta tårtbottnen.
14. Vispa grädden hårt. Forma den över tårtan som en kupol.
15. Lägg på marsipanlocket. Dra ut det så det blir slätt.
16. Kavla ut den vita marsipanen och skär ut en kant som liknar ett toppigt isberg. Fäst marsipankanten.
17. Använd kakformar i olika storlekar för att göra snöflingor av marsipan. Dekorera tårtan och pudra över florsocker.