Dagmartårta 10
Dagmartårta! En saftig kaka fylld med vaniljkräm och mandelmassa, toppad med len choklad. Kan det bli godare än så?
Ingredienser
Receptet är beräknat för 10 st
-
Deg
- 1 dl Mjölk
- 25 g Jäst
- 100 g rumstempererat Smör
- 2 msk Socker
- 2 Ägg
- 3 tsk stött Kardemumma
- 1 tsk Salt
- 350 g Vetemjöl
- 1 Ägg till pensling
-
Vaniljkräm
- 1,50 dl Mjölk
- 2 Äggulor
- 20 g Socker
- 10 g Majsstärkelse
- Frön från 1 Vaniljstång
-
Mandelmassafyllning
- 150 g rumstempererat Smör
- 150 g Socker
-
Dekoration
- 10 g Smör
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Deg
- Värm mjölken och häll i en skål. Lös upp jästen i den.
- Tillsätt det tärnade smöret, sockret och äggen och rör ihop.
- Tillsätt kardemumman och saltet och knåda ner vetemjölet i vätskan lite i taget. Knåda degen smidig (hellre lite kladdig än torr av mjöl).
- Låt degen jäsa, under kökshandduk, på en varm plats i ca. 1 timme.
Vaniljkräm
- Tillsätt ingredienserna i en liten kastrull och vispa ihop.
- Värm under omrörning tills krämen tjocknar.
- Ta kastrullen från värmen och låt svalna.
Mandelmassafyllning
- Blanda ihop smöret med sockret och den grovt rivna mandelmassan till en fyllning.
Såhär gör du:
- Ta 1/4 av degen och kavla ut så att den passar storleken på botten av en springform ca. 24 cm i diameter.
- Smörj formen väl och lägg degen i botten (se till att den går några cm över kanten).
- Fördela vaniljkräm och lite mandelmassafyllning på degen.
- Kavla ut resten av degen till en rektangel ca. 30 x 40 cm.
- Bred ut mandelmassafyllninf på degen och rulla ihop.
- Skär rullen i ca. 10 tjocka skivor och lägg skivorna i pajformen.
- Låt jäsa under kökshandduk på en varm plats i ca. 30 minuter.
- Pensla med ett uppvispat ägg och grädda i 175°C varmluft i ca. 30 minuter tills den fått färg.
Låt svalna.
Dekoration
- Smält chokladen och smöret tillsammans och dekorera tårtan.