Svårighetsgrad
Arbetstid
20 minuter
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
1,5 timmar
Betygsätt detta recept

0 av 5 stjärnor baserat på 0 recensioner

Munkar med chokladfyllning och hasselnötter 15

Så goda! Men var försiktig vid friteringen! Håll koll på att oljan inte blir för varm och ha alltid ett lock till hands.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 15 st

  • 1 dl Matlagningsgrädde
  • 0,50 dl Hasselnötter eller nötcréme
  • 25 g Kronjäst för söta degar
  • 1,25 dl Mjölk
  • 5 dl Vetemjöl special
  • 1 Ägg
  • 40 g Smör
  • 2 msk Socker
  • 0,33 tsk Salt
  • 7 dl Frityrolja
  • 2 tsk kryddsocker, blandning av:

  • Socker
  • Kanel , malen
  • Stjärnanis
  • Kardemumma, stött
  • Vaniljsocker

Så här gör du

Håll skärmen tänd
  1. Koka upp grädden tillsammans med nötcrème.
  2. Hacka chokladen. Slå nötgrädden över chokladen och vispa till en slät konsistens. Låt svalna.
  3. Lös upp jästen i ljummen mjölk i en degbunke.
  4. Blanda ner mjölken, mjölet, ägget, smöret, sockret och saltet i degbunken. Arbeta degen i 8 minuter i maskin. Degen ska vara seg och elastisk.
  5. Dela degen i mindre bitar (15–20). Rulla dem till bollar. Låt jäsa i normal rumstemperatur i ca 60 minuter.
  6. Hetta upp frityroljan till 180 grader. Fritera bollarna gyllenbruna, ca 2–3 minuter på var sida. Tag upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  7. Rulla bollarna i kryddsockret och låt svalna.
  8. Spritsa sedan i choklad- och nötgrädden genom att försiktigt trycka ner spetsen på spritsen i mitten av munken så att den gör ett hål.

Tips

Prova gärna att byta ut kryddorna i sockret mot rivet citrusskal, t.ex. citron- eller apelsinskal.

Relaterade recept

Produkter i receptet