Chokladtårta med mascarponekräm och bär 10
Sommarens ultimata tårta är ofta fylld med säsongens färska söta bär. Och det är precis vad den här kakan är! Denna ljuvliga chokladtårta bakas med choklad och mandelmassa och fylls med en len mascarponekräm och färska sommarbär. Tårtan toppas sedan med mer bär och vit choklad. Vi guidar dig genom receptet steg för steg nedan!
Ingredienser
Receptet är beräknat för 10 personer
-
Tårtbotten
- 200 g rumstempererat Smör
- 4 Ägg Str. L
- 200 g Socker
- 150 g Vetemjöl
- 50 g Kakaopulver
- 1 tsk Bakpulver
- Socker till strö
-
Macarponekräm
- 2,50 dl Vispgrädde
- 1 burk Mascarpone ca. 250g
- 2 msk Florsocker
- 500 g Bär
-
Dekoration
- Bär
- Citronmeliss
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Tårtbottnar
- Sätt på ugnen på 175°C.
- Smält smöret och låt svalna.
- Vispa ägg och socker poröst i ca. 10 minuter med en stavmixer.
- Blanda vetemjölet med kakao och bakpulvret och vänd försiktigt ner det i äggsmeten, omväxlande med det smälta, smöret. Vänd smeten försiktigt tills mjölet är finfördelat.
- Tillsätt sedan riven mandelmassa. Det är viktigt att mandelmassan vänds ner förstiktigt i smeten för att undvika att den vispade luften rörs ut.
- Häll ner smeten i en smord springform ca. 22 cm diameter klädd med bakplåtspapper, och grädda kakan i ca. 50 minuter. Om det är kvar smet på formens kant, grädda kakan lite längre.
- Vänd ut kakan på en bit bakplåtspapper beströdd med socker och låt vila en stund.
- Dra sedan försiktigt av papperet från botten och dela kakan i två delar.
Mascarponekräm
- Vispa grädden. Tillsätt mascarpone och siktat florsocker. Rör försiktigt till en kräm.
- Skölj och torka bären. Snoppa jordgubbarna och halvera dem om det behövs.
- Vänd försiktigt ner bären i krämen (spara lite till dekoration).
Servering
- Lägg en tårtbotten på ett fat, toppa med ett lager vit chokladsås och sedan hälften av mascarponekrämen.
- Lägg den andra tårtbotten ovanpå och bred över resten av krämen.
- Dekorera tårtan med resten av bären, citronmeliss och hackad vit choklad.