Svårighetsgrad
Arbetstid
1 timmar
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
3 timmar
Betygsätt detta recept

4 av 5 stjärnor baserat på 4 recensioner

Små mandelpajer med hallon och vaniljkräm 8

Små läckerheter som gör sig perfekt till sommarfikan.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 8 st

  • Mördeg

  • 75 g Smör
  • 50 g Florsocker
  • 0,50 Vaniljstång
  • 1 krm Salt
  • 0,50 Ägg
  • 25 g Mandelmjöl
  • 130 g Vetemjöl
  • Mazarinmassa

  • 80 g Socker
  • 80 g Smör , mjukt
  • 1,50 Ägg
  • 25 g Hasselnötter
  • Ev 2 msk Hasselnötslikör t ex Frangelico
  • Til servering

  • 400 g Hallon , färska
  • 1,30 dl Sötmjölk
  • 2 dl Vispgrädde

Så här gör du

Håll skärmen tänd
  1. Mördeg: Rör samman mjukt smör, florsocker, vaniljkornen från den urskrapade vaniljstången och salt i en skål. Rör i ägg. Tillsätt mandelmjöl och vetemjöl, och blanda försiktigt samman degen utan att den knådas för mycket. Svep in mördegen i plastfolie, och lägg den i kylskåpet i 1 tim.
  2. Kavla ut degen tunnt med en brödkavel på ett bakbord med lite utstrött mjöl.
  3. Kläd formarna med degen, och skär bort överskottet så att pajerna får en fin och jämn kant. Ställ in i frysen i 1 tim.
  4. Mazarin: Riv mandelmassan på den grova sidan av ett rivjärn (detta är enklast om Mandelmassan är kall). Blanda den grovrivna mandelmassan med socker i en skål. Tillsätt det mjuka smöret och rör samman. Tillsätt ägg, och vispa tills det bliver en jämn massa. Mal hasselnötterna till ett fint mjöl och rör ner det i mazarinmassan ev. tillsammans med hasselnötslikör.
  5. Sätt ugnen på 175°. Ta ut pajbottnarna ur frysen och fördela mazatinmassan i dem. Grädda i ugnen ca 20 min, tills de är lätt gyllene och genomgräddade. Ta ut dem placera dem på ett galler för att svalna.

Tips

När det står att du ska använda ½ ägg i receptet kan du med fördel först slå ägget i en skål och vispa upp det för att enklare kunna hälla hälften i degen.

Relaterade recept

Produkter i receptet