Små mandelpajer med hallon och vaniljkräm 8
Små läckerheter som gör sig perfekt till sommarfikan.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 8 st
-
Mördeg
- 75 g Smör
- 50 g Florsocker
- 0,50 Vaniljstång
- 1 krm Salt
- 0,50 Ägg
- 25 g Mandelmjöl
- 130 g Vetemjöl
-
Mazarinmassa
- 80 g Socker
- 80 g Smör , mjukt
- 1,50 Ägg
- 25 g Hasselnötter
- Ev 2 msk Hasselnötslikör t ex Frangelico
-
Til servering
- 400 g Hallon , färska
- 1,30 dl Sötmjölk
- 2 dl Vispgrädde
Så här gör du
Håll skärmen tänd
-
Mördeg: Rör samman mjukt smör, florsocker, vaniljkornen från den urskrapade vaniljstången och salt i en skål. Rör i ägg. Tillsätt mandelmjöl och vetemjöl, och blanda försiktigt samman degen utan att den knådas för mycket. Svep in mördegen i plastfolie, och lägg den i kylskåpet i 1 tim.
-
Kavla ut degen tunnt med en brödkavel på ett bakbord med lite utstrött mjöl.
-
Kläd formarna med degen, och skär bort överskottet så att pajerna får en fin och jämn kant. Ställ in i frysen i 1 tim.
-
Mazarin: Riv mandelmassan på den grova sidan av ett rivjärn (detta är enklast om Mandelmassan är kall). Blanda den grovrivna mandelmassan med socker i en skål. Tillsätt det mjuka smöret och rör samman. Tillsätt ägg, och vispa tills det bliver en jämn massa. Mal hasselnötterna till ett fint mjöl och rör ner det i mazarinmassan ev. tillsammans med hasselnötslikör.
-
Sätt ugnen på 175°. Ta ut pajbottnarna ur frysen och fördela mazatinmassan i dem. Grädda i ugnen ca 20 min, tills de är lätt gyllene och genomgräddade. Ta ut dem placera dem på ett galler för att svalna.
Tips
När det står att du ska använda ½ ägg i receptet kan du med fördel först slå ägget i en skål och vispa upp det för att enklare kunna hälla hälften i degen.