Svårighetsgrad
Arbetstid
1,5 timmar
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
2,5 timmar
Betygsätt detta recept

0 av 5 stjärnor baserat på 0 recensioner

Semlor i långpanna 12

Baka enkla och ljuvligt goda semlor i långpanna - passar perfekt när du vill bjuda många!

Med detta recept får du saftiga semlor fyllda med krämig Mandelmassa Lyx från ODENSE, toppade med fluffigt vispad grädde. Ett smidigt sätt att baka semlor till Fettisdagen eller när du vill överraska familj, vänner eller kollegor med en riktig smakupplevelse. Testa detta praktiska recept och njut av klassiska smaker i ett nytt format.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 12 st

  • Deg

  • 25 g Kronjäst
  • 2 dl Mjölk
  • 1 st Ägg
  • 0,50 tsk Salt
  • 0,50 dl Socker
  • 0,50 msk Kardemumma
  • 80 g mjukt Smör
  • 6 dl Vetemjöl ca
  • 1 st Ägg till pensling
  • Fyllning

  • 1,50 dl Grädde
  • Montering

  • 2 dl Grädde
  • Florsocker

Så här gör du

Håll skärmen tänd

Deg

  1. Smula sönder jästen i en degbunke.
  2. Värm mjölken till fingervarmt och blanda ut jästen i degbunken.
  3. Knäck i ägg och blanda ner salt, socker och kardemumma.
  4. Skär smöret i bitar och lägg ner i bunken.
  5. Blanda i hälften av mjölet och jobba ihop till en jämn deg.
  6. Blanda i det sista mjölet tills det är en smidig deg.
  7. Täck degbunken med plastfolie och låt den jäsa i 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 200°.
  9. Häll ut degen och knåda den lätt.
  10. Dela degen i 20 bitar.
  11. Lägg bakplåtspapper i en form som är ca 20x30 cm.
  12. Rulla bullarna och lägg 12 bullarna i formen.
  13. Låt jäsa i ca 30 minuter.
  14. Knäck ägget i en skål och vispa lätt. Pensla bullar med ägg.
  15. Grädda bullarna i ca 12 minuter.
  16. Ta ut och låt bullarna svalna.

 

Fyllning

  1. Dela mandelmassa i mindre bitar ner i en bunke tillsammans med grädden.
  2. Rör ihop mandelmassan och grädden så att det blir en jämn smet.

 

Montering

  1. När bullarna svalnat så ta försiktigt ut dem från formen utan att de bryts. Skär av toppen.
  2. Gröp ut lite av innehållet från bottnarna.
  3. Använd gärna smulorna från bottnarna i fyllningen. Blanda ner dem i mandelmassan till en lagom krämig fyllning.
  4. Lägg mandelmassan i bullarna.
  5. Vispa grädden och spritsa på bullarna.
  6. Lägg på locken och pudra med florsocker.

Relaterade recept

Produkter i receptet