Svårighetsgrad
Arbetstid
20 minuter
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
1,5 timmar
Betygsätt detta recept

0 av 5 stjärnor baserat på 0 recensioner

Semmelbakelse med blondiebotten 24

Här har vi ett recept på en läcker semmelbakelse skapad av Anna Magnusson! Denna semmelbakelse kombinerar det bästa av två världar – en mjuk och härligt seg kaka. Med smak av kardemumma, fylld med en len mandelmassakräm gjord på Mandelmassa Lyx från ODENSE. Bakelsen toppas med fluffigt vispad grädde och rostade mandlar. Perfekt att baka till Fettisdagen eller när du vill lyxa till fikastunden.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 24 st

  • Kaka

  • 150 g Smör
  • 2,50 dl Socker
  • 3 st Ägg
  • 1 pkt Vaniljsocker
  • 0,50 tsk Salt
  • 3 dl Vetemjöl
  • 1 tsk Kardemumma
  • Fyllning

  • 1 dl Vispgrädde
  • 2 st Finrivna Bittermandlar
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • 0,50 krm Salt
  • Topping

  • 3 dl Vispgrädde
  • Rostad Mandel

Så här gör du

Håll skärmen tänd

Kaka:

  1. Sätt ugnen på 175°c och förbered en form 20×30.
  2. Börja med att smälta och bryna smöret till kakan.
  3. Vispa sedan ihop socker och ägg till ett vitt fluff.
  4. Vänd ner det brynta smöret, sikta ner torrvarorna och vänd runt så att du får en slät smet.
  5. Häll smeten i den förberedda formen, grädda i ca. 18 min. (Tiden kan variera, kakan ska fortfarande vara lös i mitten och "vobbla" när du vickar på formen).
  6. Kyl kakan för att sedan kunna skära den i önskade bitar. 

Fyllning:

  1. Mixa samtliga ingredienser i en matberedare tills du har en slät massa. (Har du ingen matberedare kan du riva mandelmassan i en bunke. Tillsätt lite grädde åt gången. Blanda ner resten av ingredienserna och rör till en slät massa).
  2. Spritsa eller klicka ut fyllningen på kakan. 

Topping:

  1. Vispa grädden fluffigt och sprita ut den över fyllningen, på toppen av kakan innan servering.
  2. Toppa med rostad mandel. 

Tips

Kakan kan med fördel stå i kylen över natten innan du skär den i bitar. 

Relaterade recept

Produkter i receptet