Svårighetsgrad
Arbetstid
1.5 timmar
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
7 timmar
Betygsätt detta recept

5 av 5 stjärnor baserat på 1 recension

Hallonsemlor 20

Uppgradera den klassiska semlan med en fräsch och bärig twist! Vår hallonsemla består av en saftig vetebulle fylld med krämig mandelmassa från ODENSE och toppad med len, fluffigt vispad hallongrädde. En ljuvlig kombination av sött och syrligt som gör semlan ännu godare! Perfekt att baka till Fettisdagen eller som en lyxig godsak till nästa fikastund. Lätt att göra – och omöjligt att motstå!

Ingredienser

Receptet är beräknat för 20 st

  • Hallongrädde

  • 4 dl Grädde
  • 80 g Hallongele
  • Röd karamellfärg
  • Bulle

  • 1 pkt Kronjäst
  • 3 dl Mjölk
  • 0,75 dl Creme Fraiche
  • 1 tsk Salt
  • 1 dl Socker
  • 2 tsk Kardemumma
  • 1 st Ägg
  • 150 g Smör
  • 11 dl Vetemjöl
  • 1 Ägg till pensling
  • Fyllning

  • 0,75 dl Grädde
  • Garnering

  • Pudra över Florsocker

Så här gör du

Håll skärmen tänd

Hallongrädde:

  1. Koka upp 3 dl grädde i en kastrull och ta bort från värmen. Spara 1 dl till när det är dags för montering.
  2. Lägg i geléhallon och låt smälta.
  3. Ställ in kylen i minst 5 timmar.

Bullar:

  1. Smula sönder jäst i en bunke.
  2. Värm mjölken till fingervarmt och rör ute jästen.
  3. Häll i cremé fraiche, salt, socker och kardemumma.
  4. Skär smör i mindre bitar och lägg ner i bunken. Knäck också i ägget.
  5. Blanda i hälften av mjölet så att det blir en jämn deg.
  6. Blanda i resten av mjölet till en smidig deg.
  7. Lägg plastfolie och låt degen jäsa i 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 200°.
  9. Ta upp degen och knåda den lätt.
  10. Dela i 20 bitar och rulla till bullar som du lägger på en plåt.
  11. Låt jäsa i 30 minuter.
  12. Knäck ägget i en kopp och vispa lätt.
  13. Pensla bullarna med ägg och grädda dem i ca 10 minuter.
  14. Ta ut och låt svalna.

Montering:

  1. Skär av locket och gröp ur lite från botten på bullarna.
  2. Lägg det urgröpta i en bunke tillsammans med mandelmassa som är delad i mindre bitar.
  3. Häll i grädde och blanda till en jämn fyllning.
  4. Vispa upp hallongrädden tillsammans med den sparade grädden (1 dl) och några droppar karamellfärg.
  5. Lägg lite hallonsylt i botten på varje bulle.
  6. Fyll på med mandelmassfyllning.
  7. Avsluta med att klicka på generöst med vispad grädde.
  8. På med locket, pudra över florsocker och njut!

Tips

Tips är att förbereda hallongrädden (steg 1-3) dagen innan semlorna ska ätas!

Relaterade recept

Produkter i receptet