Semlor med chokladgrädde och kolasås 20
I Sverige börjar vi äta semlor redan i början av januari fram till Fettisdagen i februari. I detta recept bakas dessa fantastiska semlor med fluffig vispgrädde ihop med mandelmassa och choklad och fylls med ODENSE Kolasås. Dekorera din semlor med söta blommor av marsipan eller vad du önskar! Receptet är superenkelt och är därför ett mysigt projekt där alla åldrar kan delta.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 20 st
-
Deg
- 50 g Jäst
- 2 dl Mjölk
- 100 g Socker
- 1 tsk Salt
- 500 g Vetemjöl
- 100 g Smör
- 1 Ägg
-
Fyllning
- 0,50 liter Vispgrädde
- 1 tsk Vaniljsocker
-
Dekoration
Så här gör du
Håll skärmen tänd
Deg
- Blanda ihop jäst, mjölk, socker, salt och vetemjöl i en bakmaskin i 5 minuter tills du får en smidig deg.
- Tillsätt smöret i 3 omgångar, öka hastigheten på maskinen och låt degen blandas i ytterligare 3 minuter.
- Låt degen vila under en kökshandduk i ca. 1 timme, tills den jäst till dubbel storlek.
- Dela degen i 20 lika stora bitar och rulla till bollar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under kökshandduk ytterligare i ca. 1 timme tills de fått önskad storlek.
- Pensla bullarna med ägg och grädda i 180˚C i 14-16 minuter.
Grädde med mandelmassa och choklad
- Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker.
- Riv mandelmassa fint och finhacka chokladen.
Vänd ner i den vispade grädden. - Fyll en spritspåse(med stjärnspets) med den vispade grädden.
Montering
- Skär de avsvalnade bullarna på mitten.
- Spritsa den vispade grädden runt kanten, på den nedre halvan av bullen.
- Fyll mitten med ODENSE Kolasås.
- Lägg på den övre halvan av bullarna som ett lock.
- Dekorera eventuellt din semla med fina marsipanblommor gjorda av utrullad och skuren marsipan.
Tips
Dekorera dina semlor med lyxigt ODENSE Guldpulver blandat med kakao för ett glittrande resultat!