Svårighetsgrad
Arbetstid
2 timmar
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
5 timmar
Betygsätt detta recept

3 av 5 stjärnor baserat på 122 recensioner

Vit chokladmoussetårta med mandelmassa, nougat, passionsfrukt och apelsin 14

Drömtårtan för alla festliga tillfällen!

En lyxig smakexplosion med vit chokladmousse, nougatcrunch och en frisk twist av passion och apelsin. Varje lager bjuder på en magisk kombination av smaker och texturer – krämigt, krispigt och friskt i perfekt harmoni!

Denna tårta kräver lite extra tid i köket, men vi lovar – det är värt varenda minut. Perfekt till påsk, nyår eller när du vill imponera med en riktig festdessert.

Ingredienser

Receptet är beräknat för 14 st

Så här gör du

Håll skärmen tänd

Tårtbotten med mandelmassa:

  1. Vispa ägg och socker till poröst.
  2. Riv i marsipanen och vispa tills blandningen är fluffig och krämig.
  3. Sikta ner mjöl och bakpulver i äggblandningen. Tillsätt smält smör och vänd försiktigt ner ingredienserna.
  4. Dela degen i en smord springform Ø20 cm. Grädda botten ca. 12-14 minuter, på 200°C.
  5. Låt botten svalna, lossa den från formen och ta ut den.
  6. Lägg bakplåtspapper eller plastfolie i formen och lägg tillbaka botten i formen.

Nougat crunch:

  1. Rosta hasselnötterna i en torr panna och gnid bort skalen med en kökshandduk.
  2. Smält sockret i pannan tills det blir en gyllene karamell. Rör ner nötterna.
  3. Häll blandningen på en ett bakplåtspapper och låt svalna.
  4. Hacka de karamelliserade nötterna och blanda med smält nougat. Bred ut blandningen på tårtbotten och ställ i kylen.

Vit chokladmousse:

  1. Blötlägg gelantinbladen under 5-10 minuter i kallt vatten. Krama ur vattnet från bladen.
  2. Koka upp mjölken och smält gelatinbladen i den. Tillsätt vita chokladknappar och rör om tills chokladen har smält. Kyl chokladkrämen till rumstemperatur så att krämen fortfarande är mjuk.
  3. Vispa grädden ljus och fluffig och vänd ner den i mjölkblandningen.
  4. Bred ut krämen ovanpå nougatcrunchen och jämna till ytan så att den blir jämn. Se till att krämen inte går hela vägen till kanten av formen, då det måste finnas plats för gelén.
  5. Kyl kakan (eller frys in om det är flera dagar kvar till servering).

Passionsfrukt och apelsingelé:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Halvera passionsfrukten och skrapa ur köttet och fröna.
  3. Passera fruktköttet genom en sil för att ta bort fröna. Sila apelsinjuicen genom samma sil så att de två juicerna blandas. Smaksätt saften med socker och rör ner gelatinbladen lite i taget.
  4. Häll den kalla, men fortfarande flytande, saften över kakan och ställ tillbaka kakan i kylen tills gelén stelnat.

Dekorera:

  1. Ta ut kakan från formen och filmen. Dekorera med t.ex. chokladbollar rullade i guldpulver.

Tips

Gör egna chokladbollar och dekorera tårtan med.

Relaterade recept

Produkter i receptet