Saffranssemla 20
Vacker semla som passar bra till jul! Använd Odense mandelfyllning för extra god smak och toppa med fluffig grädde.
Ingredienser
Receptet är beräknat för 20 st
-
Bullar
- 2,50 dl Mjölk
- 50 g Jäst
- 0,5 g Saffran
- 70 g Socker
- 0,25 tsk Salt
- 100 g Smör , rumstempererat
- 1 tsk Kardemumma
- 550 g Vetemjöl
-
Fyllning
- 50 g Vatten
- 6 dl Vispgrädde
- Florsocker till dekoration
Så här gör du
Håll skärmen tänd
-
Färsk KronJäst: Värm mjölken till 37°C & blanda denna med de övriga ingredienserna.
-
Torr KronJäst: Blanda jästen med de torra ingredienserna. Värm mjölken till 40°C & tillsätt den tillsammans med övriga ingredienser.
-
Blanda till en elastisk deg och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
-
Dela degen i 20 bitar och rulla runda. Sätt av på plåt och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
-
Baka i 200° ca 10-12 minuter och låt svalna.
-
Vispa grädden lätt.
-
Spritsa mandelfyllningen i de avsvalnade bullarna och toppa med den vispade grädden.
-
Pudra semlorna med florsocker innan servering.