Lång Hallonsemla 12
Det finns inga regler kring hur en semla ska se ut. Eller hur den ska smaka. Hallongrädden ger favoritbakelsen en spännande twist!
Ingredienser
Receptet är beräknat för 12 personer
- 3 dl Mjölk
- 50 g Jäst
- 1 dl Socker
- 0,25 tsk Salt
- 100 g Smör , rumstempererat
- 1 tsk Kardemumma
- 500 g Vetemjöl
- 1 Citron , rivet skal
- 1 Ägg till pensling
- Mandelspån
-
Fyllning
- 50 g Vatten
- 6 dl Vispgrädde
- 1,50 dl Hallon
- 6 tsk Socker
Så här gör du
Håll skärmen tänd
-
Värm mjölken till 30°.
-
Lägg övriga ingredienser i en degskål och knåda tills degen är elastisk (ca 15 minuter i degblandare – dubbla tiden om du knådar för hand). Låt degen jäsa övertäckt i minst 30 minuter.
-
Dela degen i 2 bitar och rulla ut som långa längder (eller rulla 20 runda bullar). Placera dem på en plåt och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
-
Sätt ugnen på 200°.
-
Pensla de färdigjästa längderna/bullarna med ägg och toppa med flagad mandel.
-
Grädda ca 15–20 minuter. Låt svalna.
-
Hallongrädde: Vispa grädde med socker. Tillsätt hallon och blanda.
-
Skär av toppen på längderna/bullarna. Spritsa på fyllningen och toppa med vispad hallongrädde. Lägg på locken.